måndag 21 juli 2008

Surströmmingsskiva

Fråga:
Hur kan man ha surströmmingsskiva när det är +35° ute?
Svar:
Inga större problem. En del extra besvär blir det onekligen när man skall försöka hålla delar av godsakerna kalla. Men detta löstes med isbad.
Tyvärr (eller tur, förresten - för då blir det mer till pappsen) visar det sig att större delen av besättningen var totala oskulder i surströmmingsätande. Kanske lite tur ändå, för vi hade bara två burkar ombord. Och det var dessutom filéer, och inte riktiga strömmingar. Dessutom börjar förråden med svenska basvaror ta slut efter 3 månader sedan Europa besöktes senast. Lite tunnbröd fanns det fortfarande. Lök och potatis är inte några problem att få tag på vart som helst, så det fanns det också.
Överstyrman (från Sundsvall) och jag var de enda entusiasterna. Vår elev provade och tyckte att det är godare med vanlig sill. Vaddå? det är ju som att jämföra äpplen med päron. Någon enstaka filipinare provade också, men det var för att vi sade att det är mycket Omega-3 i fisken.
Varför de skulle ha problem att äta surströmming förstår jag inte. Jag har ju sett när de skall tillaga sina inhemska maträtter, och då är det fiskhuvuden och alger och annat (som jag direkt skulle kasta i soptunnan) som steks eller kokas eller vad de nu gör. Och det luktar verkligen för jävligt. Surströmming luktar inte - den doftar. Gott var det i alla fall.

Whitesnake - "Fool for your lovin'" i bakgrunden

Inga kommentarer: